Въвеждат нови правила за „ин хаус“ поръчките

13 юли 2021, 10:56 531

Държавните предприятия ще могат да поемат поръчки от министерства и ведомства за изграждане на обекти или предоставяне на услуги само ако имат капацитета да изпълнят изцяло поръчката

Държавните предприятия ще могат да поемат поръчки от министерства и ведомства във връзка с изграждане на обекти или предоставяне на услуги на гражданите само ако имат капацитета да изпълнят изцяло поръчката. В противен случай за изпълнението на поръчката ще се търси частна фирма изпълнител. Това предвижда Методическо указание относно прилагането на изключенията от Закона за обществените поръчки (ЗОП), касаещи вътрешното възлагане, познато като „ин хаус“. Указанието е разработено от Агенцията по обществени поръчки по разпореждане на финансовия министър Асен Василев, предаде „Труд“.

Съгласно ЗОП и законодателството на ЕС държавните предприятия могат да изпълняват определени дейности и без провеждане на обществена поръчка. В закона са регламентирани три случая, в които това е допустимо:

  • Ако поръчката се поеме от предприятие, контролирано от ведомството, което е нейн възложител;
  • Ако в предприятието няма участие на частен капитал;
  • Ако над 80% от приходите на предприятието са от дейности, възложени от съответното ведомство.

 

Изброените условия съществуват в директивите на ЕС, както и в практиката на Съда на ЕС. Всички предприятия, които са 100% държавна собственост, отговарят на тях. С указанието на Агенцията по обществени поръчки обаче се въвежда ново правило – държавното предприятие да има капацитет да изпълни цялата поръчка, което означава, че няма право да възложи част от дейността по нея на друго предприятие. В указанието се подчертава също, че при „ин хаус“ поръчките е необходимо изпълнителят да има капацитет да изпълни сам съответните дейности, които са предмет на договора, като се посочва, че за договори със значителна стойност е препоръчително възложителите да обявят предварително намеренията си да сключат такъв.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент