Въвежда се право на стартъп виза за пребиваване на чужди предприемачи в България

5 март 2021, 11:06 773

Целта е да се привлекат инвеститори в бизнеси с висока добавена стойност

Предприемачите от страни извън Европейския съюз ще получат т. нар. стартъп виза, която ще им осигури бърз достъп за пребиваване в България. Това гласят промени в Закона за българското гражданство, цитирани от „24 часа“.

Основната цел на новия инструмент е привличането на инвестиции от страна на регистрирани у нас предприятия, които развиват продукти с висока добавена стойност. Идеята е с предоставянето на възможността за получаване на разрешително за продължително пребиваване, тяхната дейност да бъде насърчена.

Асоциацията на стартиращите компании BESCO предвижда след 10 години в страната ни да бъдат привличани по 300 стартъпа на година. В момента подобни компании, действащи у нас, са основно от Европейския съюз и те са привлечени чрез инвестиции от български фондове за дялово и рисково финансиране на дигитално номадство.

Годишно в България се създават между 200 и 300 стартъпа, като от чужбина идват не повече от 30, сочат данни на BESCO. С промяната в закона се цели тази бройка да бъде увеличена поне двойно.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент