Въвежда се нулева ДДС ставка за някои стоки в битката с COVID-19

11 февруари 2022, 15:13 441

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за ДДС

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за ДДС (ЗДДС). Сред законодателните промени е заложена нулева ДДС ставка за някои стоки, свързани с битката с пандемията от COVID-19, предаде БГНЕС.

За облагаеми доставки на стоки и услуги с място на изпълнение на територията на страната се прилага нулева ставка на ДДС, когато получатели са Европейската комисия (ЕК) или агенция или орган, създадени съгласно правото на ЕС, когато закупуват тези стоки или услуги при изпълнението на задачи, възложени им от правото на ЕС в отговор на пандемията от COVID-19. Не се прилага нулевата ставка, когато получените стоки и услуги от ЕК или съответната агенция или орган се използват незабавно или на по-късна дата за последващи доставки срещу възнаграждение.

Законопроектът предвижда облагаема доставка с нулева ставка да е доставката на стоки или услуги до друга държава от ЕС, предназначени за въоръжените сили на държава, която е страна на Северноатлантическия договор, различна от държавата членка по местоназначение. Тези стоки или услуги следва да са за ползване от тези въоръжени сили или от придружаващия ги цивилен персонал или за снабдяване на техните трапезарии или столови, когато силите участват в общите отбранителни дейности на Северноатлантическия договор.

Измененията в ЗДДС отразява въвеждане в закона на европейски директиви, отстраняване на констатирани несъответствия с правото на ЕС и привеждане на ДДС законодателството в съответствие с решения на Съда на Европейския съюз. В законопроекта са направени предложения за прецизиране на действащите от 1 юли 2021 г. режими за облагане на доставки на стоки и услуги, осъществени по електронен път към получатели, които са данъчно незадължени лица.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент