ВАС ще разгледа 5 тълкувателни дела на 29 януари

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
7 януари 2021, 13:20 900

Върховните съдии ще разгледат на общо заседание 5 тълкувателни дела в един ден

На 29 януари върховните съдии от ВАС ще разгледат на общо събрание 5 тълкувателни дела. Делата, които ще бъдат разгледани, са следните:

1. Тълкувателно дело № 4/2019 г. е образувано, за да даде отговор на въпроса „Недопустима или нередовна е касационна жалба, подадена персонално или чрез пълномощник от страна (юридическо лице, държавно учреждение или орган в тези структури), при липса на тъждество с участвалите в производството пред първоинстанционния съд страни, респективно – без разглеждане или без движение следва да бъде оставена такава жалба?“. Делото е образувано по искане на главния прокурор на Република България на 29.07.2019 г. Очаква се съдиите да разгледат поставения от главния прокурор въпрос и да решат дали да не го преформулират в следния смисъл: „Недопустима или нередовна е касационна или частна жалба, подадена чрез процесуален представител (по закон или по пълномощие) на субект, който не е участвал като страна в първоинстанционното съдебно производство, извън случаите на чл. 210, ал. 2 АПК?“.

2. Тълкувателно дело № 6/2019 г. е образувано, за да даде отговор на въпроса „Нищожен ли е ревизионен акт, издаден на регистрирано лице – получател по облагаема доставка, на основание чл. 177 от Закона за данък върху добавената стойност, когато с предходен ревизионен акт на същото лице не е коригирано извършеното от него приспадане на данъка, свързан пряко или косвено с дължимия и невнесен от друго лице данък, в случай че въпросният акт не е издаден по реда на чл. 133 и чл. 134 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за изменение на задължения, установени с влязъл в сила ревизионен акт?“. Делото е образувано по искане на Председателя на ВАС на 29.07.2019 г. По делото е проведено заседание на 27.11.2020 г., на което съдиите са взели решение, с което да се отговори на поставения въпрос. На заседанието на 29.01.2021 г. се очаква съдиите да разгледат и да приемат проекта за тълкувателното решение (мотиви и диспозитив).

3. Тълкувателно дело № 8/2019 г. е образувано да даде отговори на въпросите 1. Образуването на изпълнително дело по реда на чл. 220, ал.1 от ДОПК прекъсва ли давността? 2. "Съобщението по чл. 221, ал. 1 от ДОПК прекъсва ли давността и от кой момент – от изпращането или от връчването му?“. Делото е образувано по искане на омбудсмана на Република България на 05.12.2019 г. По делото е проведено заседание на 27.11.2020 г., на което съдиите са взели решение, с което да се отговори на поставения въпрос. На заседанието на 29.01.2021 г. се очаква съдиите да разгледат и да приемат проекта за тълкувателното решение (мотиви и диспозитив).

4. Тълкувателно дело № 9/2019 г. е образувано да даде отговор на въпроса „Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материалноправна компетентност (извън случаите по чл. 28 ЗДРДОПБГДСРСБНА ) да се произнася с второ и последващи решения за конкретно лице с обявена принадлежност към органите по чл. 1 ЗДРДОПБГДСРСБНА при едни и същи доказателства, след като то е заемало и друго публично качество, след постановяване на първоначалния административен акт, предвид императивната разпоредба на чл. 26 ЗДРДОПБГДСРСБНА?“. Делото е образувано по искане на главния прокурор на Република България на 05.12.2019 г. и е разгледано на закрито съдебно заседание на 27.11.2020 г., като въпросът, по който съдиите трябва да се произнесат, е преформулиран в следния смисъл: „Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материална компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив „Обявява установената и обявена принадлежност“ към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?“. На 29.01.2021 г. делото ще се разгледа в открито съдебно заседание, на което са поканени за участие и вземане на становище по поставения въпрос главният прокурор, министърът на правосъдието, председателят на Висшия адвокатски съвет, както и председателят на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, деканите на юридическите факултети в страната или определени от тях лица. След провеждане на откритото заседание, се очаква да бъде проведено и закрито съдебно заседание, на което да бъде взето решение за проект на отговор на поставения въпрос.

5. Тълкувателно дело № 10/2019 г. е образувано да даде отговор на въпроса „Допустимо ли е обжалването на определението по чл. 200, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс от административния орган, издател на акта?“. Делото е образувано по искане на Председателя на ВАС на 05.12.2019 г. По делото е проведено заседание на 27.11.2020 г., на което съдиите са взели решение, с което да се отговори на поставения въпрос. На заседанието на 29.01.2021 г. се очаква съдиите да разгледат и да приемат проекта за тълкувателното решение (мотиви и диспозитив).

С оглед епидемиологичната обстановка в страната заседанията по делата ще бъдат проведени чрез видеоконферентна връзка.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент