ВАС се произнесе с тълкувателно решение във връзка с преквалификацията на нарушението в административнонаказателния процес

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
23 септември 2021, 11:17 837

Районният съд може да преквалифицира деянието, описано в наказателното постановление, но това не важи за административния съд

Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по тълкувателно дело № 1/2020 г., образувано поради констатирана противоречива съдебна практика. С тълкувателно решение № 8/2021 г. от 16 септември 2021 г. върховните съдии отговориха на следните въпроси:

„1. В производството по реда на раздел пети, глава трета на Закона за административните нарушения и наказания районният съд има ли правомощие да преквалифицира описаното в наказателното постановление изпълнително деяние, подвеждайки установените от административнонаказващия орган факти под друга нарушена законова разпоредба?

2. В касационното производство по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс, след като отмени решението на районния съд, административният съд има ли правомощие да преквалифицира описаното в наказателното постановление изпълнително деяние, подвеждайки установените от административнонаказващия орган факти под друга нарушена законова разпоредба?“

Делото е образувано по искане на председателя на ВАС поради противоречива съдебна практика. Според част от съдиите няма пречка деянието да се преквалифицира, като се ползват съответно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) спрямо административнонаказателното производство в случаите, когато се прилага друг закон за същото, еднакво или по-леко наказуемо нарушение. Според другото застъпено виждане обаче районният съд има право само да намали размера на наложеното наказание, но относно деянието е ограничен от посоченото в наказателното постановление. В случаите на неправилна квалификация на деянието, съдът може да отмени наказателното постановление, но не и да преквалифицира деянието под друга правна норма.

По първия въпрос върховните съдии приемат за правилно първото становище – районният съд, в производството по обжалване на наказателно постановление, има правото да преквалифицира описаното в него деяние, като подведе установените от административния орган факти под друга законова разпоредба. Според ВАС в такова производство съответно приложение намира НПК, и по-конкретно – разпоредбите му за въззивно производство. Ето защо в правомощията на районния съд, действащ като въззивна инстанция, освен да намали размера на наказанието, той има и правото да преквалифицира деянието, като приложи закон за същото, еднакво или по-леко наказуемо административно нарушение. Върховните съдии посочват, че горното е гаранция за законосъобразност, доколкото районният съд няма право да отменя наказателното постановление и да връща преписката за ново разглеждане със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона. Обратното би значело нарушителят да остане ненаказан при напълно доказано административно нарушение. 

По втория въпрос върховните съдии приемат за правилно становището, при което, като отмени решението на районния съд, административният съд няма право да преквалифицира деянието, тъй като лицето трябва да разполага с възможност за защита не само срещу фактите, установени от административния орган, но и срещу тяхната правна квалификация, независимо дали тя е дадена в наказателното постановление, или от районния съд в неговото решение. Обратното би значело да се наруши принципът на справедлив процес. До този извод върховните съдии стигат, след като тълкуват редица осъдителни решения срещу България на ЕСПЧ, при които правната квалификация е изменена едва на касационна инстанция. Сред мотивите на решението специално се обръща внимание, че тълкуването му важи и когато се касае до обжалване на имуществени санкции, наложени на юридически лица.

Тълкувателното решение е подписано с особено мнение от двама съдии.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент