ВАС прие тълкувателно решение относно срока за установяване на нарушение по Закона за защита на потребителите

31 март 2021, 16:25 1011

Върховните съдии разграничиха производствата по прилагане на принудителни административни мерки и налагането на административни наказания в съображенията си

С Тълкувателно решение № 4 от 29.03.2021 г. по Тълкувателно дело № 3/2019 г., образувано на 29.07.2019 г., Общото събрание на съдиите от Първа и Втора колегия на Върховния административен съд даде отговор на въпроса: Откога започва да тече срокът за съставяне на акт за установяване на нарушение в случаите по чл. 210а от Закона за защита на потребителите – от датата на издаване на заповед по чл. 68л от Закона за защита на потребителите от председателя на Комисията за защита на потребителите за забрана прилагането на нелоялна търговска практика или от откриване на нарушителя, съгласно чл. 34, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания?“

В направеното искане за постановяване на тълкувателно решение главният прокурор излага доводи, че е налице противоречива съдебна практика при решаването на въпроса откога започва да тече срокът по чл. 34, ал. 1, изр. 2, предл. 1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) за ангажиране на отговорността по чл. 210а от Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

Едната част от съдебните състави приема, че откриването на нарушителя представлява сложен фактически състав, който завършва с издаването на заповед за прекратяване на нелоялна търговска практика, уредена в чл. 68л от ЗЗП. Според тях в производството по чл. 210а от ЗЗП за налагане на глоба или имуществена санкция на нарушител, срокът за съставянето на акт за установяване на административното нарушение ( АУАН) по чл. 34, ал. 1 от ЗАНН започва да тече от издаването на гореспоменатата заповед по чл. 68л от ЗЗП от председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

В другото становище се застъпва тезата, че заповедта по чл. 68л от ЗЗП не е част от фактическия състав за установяване на административното нарушение по чл. 210а от ЗЗП. Производството по установяване на нарушението се извършва по реда на ЗАНН, съгласно чл. 233, ал. 3 от ЗЗП, а нарушителят се открива чрез констативен протокол, изготвен от длъжностните лица на КЗП, като от този момент започва да тече срокът за съставяне на АУАН по чл. 34, ал. 1 от ЗАНН. Съгласно чл. 36, ал. 1 от ЗАНН административнонаказателното производство се образува със съставянето на АУАН, следователно не е необходимо наличието на друг акт като заповедта по чл. 68л от ЗЗП.

Общото събрание на съдиите споделя, че производството по издаване на заповед за прекратяване на нелоялна търговска практика по чл. 68л от ЗЗП се развива по правилата на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Производството цели да предотврати извършването на други нарушения, като чрез заповедта се налага принудителна мярка за прекратяване на нелоялната практика. Това производство няма за предмет установяването на административно нарушение по ЗЗП и налагането на наказание – действия, които следва да се извършват по реда на ЗАНН, а принудителната мярка не трябва да се приема за вид административно наказание, допълват съдиите.

Върховните съдии приемат, че тримесечният срок по чл. 34, ал. 1, изр. 2, предл. 1 от ЗАНН започва да тече от първата дата, на която в КЗП е била налична необходимата информация за откриване на нарушителя, и че същият срок е достатъчен за извършване на проверка и надлежното съставяне на АУАН. Бездействието на длъжностните лица от КЗП при упражняване на това им правомощие не може нерегламентирано да води до удължаване на сроковете за осъществяването на административнонаказателна отговорност.

 

Въз основа на изложените съображения Общото събрание на съдиите от Първа и Втора колегия на ВАС решава, че „Срокът за съставяне на акт за установяване на административно нарушение в случаите по чл. 210а от Закона за защита на потребителите започва да тече от откриване на нарушителя, съгласно чл. 34, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания.“

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент