Върховните съдии ще решат въпроса за давността при изплащане на парично задължение на вноски

Светла Стойчевска
юрисконсулт
28 юли 2023, 12:59 346

Тълкувателното дело е образувано по предложение на състав от Първо търговско отделение на ВКС

С разпореждане на председателя на ВКС от 7 юни 2023 г. е образувано тълкувателно дело № 3/2023 г. на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии (ОСГТК) на ВКС за приемане на тълкувателно решение по въпроса: „При уговорено погасяване на главното задължение на отделни погасителни вноски с различни падежи, откога тече съгласно чл. 114 ЗЗД давностният срок за главницата и/или за възнаградителните лихви - от датата на падежа за всяка вноска или от настъпване на изискуемостта на целия дълг, включително в хипотеза на предсрочна изискуемост?“.

Делото е образувано по предложение на състав на Първо търговско отделение на ВКС, който при разглеждане на дело за неизпълнение на задължение по договор за банков кредит констатира наличието на противоречива съдебна практика на върховните съдии. Различните становища са относно началния момент, от който започва да тече погасителната давност.

Една част от съставите на ВКС приема, че се прилага 5-годишният давностен срок и той започва да тече от момента, в който съответната вноска стане изискуема.

Друга част от върховните съдии застъпват виждането, че при договор за банков кредит давността  започва да тече от крайния срок за погасяване на кредита, а не от датата на всяка вноска. Излага се аргументът, че макар да е уговорено кредитът да се погасява на отделни вноски, задължението продължава да съществува като едно цяло и срокът за погасяването му е падежът на последната вноска или моментът, в който кредитът е обявен за предсрочно изискуем.

Изготвянето на проекта за тълкувателно решение е възложено на комисия в следния състав: докладчик: съдия Николай Марков (Търговска колегия) и членове: съдия Тотка Калчева (Търговска колегия) и съдия Боян Цонев (Гражданска колегия).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент