Въпреки дефицит от 5,2 млрд. лева се очаква увеличение на доходите

22 октомври 2020, 00:00 872

Ръст на икономиката още догодина, предвижда Министерството на финансите, основните данъци остават непроменени

Икономиката на България ще се свие с 3% през 2020 г., прогнозират специалистите от Министерството на финансите, пише в. „24 часа“, цитиран от БТА.

Кризата с коронавируса ще даде отражение и спрямо бюджетния дефицит за тази година, който се изчислява на над 5,2 млрд. лева. Недостигът, планиран за 2021 г., възлиза на около 5,5, млрд. лева, посочват от финансовото министерство. При изключване влиянието на пандемията дефицитът се оценява на около 2% от БВП. Въпреки това специалистите очакват ръст на икономиката още през 2021 г. макар и с 2,5%, който няма да е достатъчен за достигане нивата преди коронакризата.

Според експертите безработицата ще е около 5,6%, като се очаква доходите на българите да нараснат с 5%. Това увеличение обаче е по-малко на фона на миналите години, през които се забеляза тенденция за ръст с около 10%. Не се предвижда увеличение на основните данъци, като ще се наблегне върху подобряване на събираемостта и намаляване на административната тежест.

Бюджетът за следващата година прогнозира приходи в размер на 47,645 млрд. лв. и разходи, определени на 52,532 млрд. лв. Спрямо БВП това би означавало спад на дефицита до 1,9 %.

Приоритетни за новия финансов план са секторите образование, здравеопазване, социална и пенсионна политика, отбрана, а също и растеж на доходите на населението.

Очаквано приоритет на здравеопазването ще е стабилност на здравната система в условията на епидемиологична обстановка.

Сред предвидените мерки са повишение на минималната работна заплата от 610 лв. на 650 лв.; увеличение с 30% възнагражденията, получавани от заетите в администрацията, които са ангажирани с борбата срещу коронавируса, както и ръст с 10% на заплатите на останалата част от администрацията и съдебната власт. Минималната пенсия ще стане 300 лв. от началото на 2021 г., като ще бъде вдигнат и таванът – от 1 200 лв. на 1 440 лв. Заложено е и увеличение на учителските заплатите, както и на останалия персонал в училищата.

За отбрана са планирани разходи, равняващи се на 1,69% от БТВ. Планът за догодина предвижда и  подпомагане на общините с под 30 000 души, които нямат достъп до общата субсидия, която включва намаление на данъка върху недвижимите имоти с повече от 5% и туристическия налог с над 15%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент