ВАдС поиска установяване на противоконституционността на разпоредба от последното изменение на ЗЗД

5 февруари 2021, 13:50 804

КС образува конституционно дело във връзка с обратното действие на абсолютната давност

На 01.02.2021 г. Конституционният съд образува първото за 2021 г. конституционно дело. То е по инициатива на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). По делото е определен съдия-докладчик и предстои да бъде насрочено заседание за разглеждане на допустимостта на искането.

Конституционно дело № 1/2021 г. следва да потвърди противоконституционно ли е обратното действие на абсолютната 10-годишна давност за вземанията срещу физически лица. Предмет на оспорване е пар.2 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за допълнение на Закона за задълженията и договорите, обнародван в ДВ, бр. 102 от 01.12.2020 г.

В атакувания законов текст се предвижда, че при заварените случаи по правило давността тече от момента на настъпване на изискуемостта на вземанeтo. По този начин началото на давностния срок се поставя не от влизане на промените в сила (02.06.2021 г.), а от един минал момент. ВАдС изтъква, че така за много от вземанията може да се окаже, че срокът е реално изтекъл дори преди законът да е в сила или да остава незначителен период до погасяване на вземането по давност. Това ще доведе според Съвета до своеобразно отнемане на частни вземания, без да има възможност за кредиторите да се защитят.

ВАдС твърди, че придаденото обратно действие на абсолютната давност не е съобразено с няколко от конституционно заложените принципи: 1) неприкосновеност на частната собственост в чл. 17, ал. 3 от КБР, която по смисъла на предишни тълкувания на КС включва неприкосновеност и на вземанията; 2) установени граници на държавна намеса в частноправните отношения във връзка със собствеността съгласно чл. 17, ал. 5 от КРБ; 3) принципите на правовата държава, прогласени с чл. 4, ал. 1 от КРБ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент