Увеличението на пенсиите беше прието на второ четене (допълнена)

8 септември 2021, 10:23 637

В приетите промени в бюджета на ДОО е заложено още по-високо обезщетение за майчинство през втората година и по-високи месечни добавки за пенсионерите

Актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване ( ДОО) беше приета на заседание на Народното събрание (НС) вчера, 7 септември, предава „Дарик“. Така от 1 октомври 2021 г. минималната пенсия трябваше да нарасне на 370 лева.

На ново заседание на бюджетната комисия в сряда, 8 септември, бе решено увеличението да бъде отложено за 25 декември, като актуализацията ще бъде направена на база действителен стаж с коефициент 1,35. От същата дата ще бъде увеличен и максималният размер на пенсиите – от 1 440 лева на 1 500 лева.

Бюджетната комисия одобри парите за майчинство за втората година да бъдат увеличени на 650 лева. Наред с това за месеците октомври, ноември и декември всички пенсионери в страната ще получат по-високи добавки към своите пенсии – 120 лева на месец, вместо досегашните 50 лева на месец. С промените все пак бе одобрена и добавката от 50 лева за септември.

Засега няма яснота откъде ще дойдат средствата за гласуваните промени. Обсъждането им ще продължи днес.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент