Увеличение на глобите при нарушения срещу конкуренцията

22 декември 2020, 00:00 589

Санкциите ще са минимум 10% от общия оборот на компаниите, ако бъдат приети

Чрез готвени промени се предвиждат глоби в размер на минимум 10% от обора на дружествата при нарушения срещу конкуренцията, предава БТА.

Измененията са част от проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, като са публикувани за обществено обсъждане. С тях се цели уеднаквяване националното законодателство с европейските норми. Органите за защита на конкуренцията в отделните държави членки ще си съдействат за трансгранично събиране на глоби за фирми, които нямат корпоративно присъствие или активи на територията на съответната страна.

Една от новите възможности предвижда да бъдат санкционирани и правоприемниците на дружествата, за да не може да се избегне глоба при сливане и вливане. Сдружения на предприятия също ще могат да бъдат санкционирани, като идеята е да се отчита сборът от продажбите на стоки и услуги, свързани с нарушението, реализирани от отделните предприятията, които членуват.

Дружествата ще бъдат задължени да предоставят на КЗК достъп до всяка информация – независимо от носителя, на който се съхранява. При отказ или грешна информация се предвиждат санкции.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент