Увеличават разходите за пенсии

21 октомври 2020, 00:00 939

15 млрд. лева за ДОО, почти 13 млрд. лева за пенсии, няма обаче бюджет за преизчисляване на всички пенсии

Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. Общата сума, която е заложена в разходната част на плана, е приблизително 15 млрд. лева, от които 12,8 млрд. лева са предназначени за пенсии, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

По този начин разходът за пенсии бележи увеличение с около 17% спрямо бюджета за 2020 г. Спрямо брутния вътрешен продукт на страната този ръст се явява около 10%. Заложеното в бюджета увеличение би поставило в риск фискалната стабилност в България в дългосрочен аспект, смята Димитър Бранков (зам.-председател на Българска стопанска камара и член на Надзорния съвет). Експертът посочва също, че планираните минимум и таван на пенсиите у нас, 300 лв. и 1 440 лв. съответно, ще доведе до това, че близо половината българи ще получават минимална пенсия. От БСК заявяват своето одобрение за запазване на максималния осигурителен доход на 3 000 лв., но се обявяват против планираното осъвременяване на пенсиите с 5% от юли догодина. Според специалистите по този начин ще се стигне до положение, при което лице, осигурявало се 40 години, дори върху ниски суми, ще получава почти еднаква пенсия, с лице, работило само 10 години.

Във връзка с бюджета на ДОО социалният министър Дарина Сачева посочва, че преизчисляването на пенсиите през 2021 г. няма да се реализира върху осигурителния доход за 2015 г. или 2019 г., тъй като държавата не разполага с достатъчно средства. Заложена е промяна, според която минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще е 12 лв. а максималният – 74,29 лв. Няма да се изменя обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, чийто размер в момента е 380 лв., за втората година.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент