Удължава се срокът на действие на механизма за обратно начисляване на ДДС за стоки и услуги с висок риск от измами

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
8 юни 2022, 14:15 784

Изменение на Директива 2006/112/ЕО предвижда специалната мярка да се прилага до 31 декември 2026 г.

В днешния брой (OB L 155 от 08.06.2022 г.) на Официалния вестник на Европейския съюз е публикувана Директива (ЕС) 2022/890 на Съвета от 3 юни 2022 г. за изменение на Директива 2006/112/ЕО по отношение на удължаването на срока на прилагане на незадължителния механизъм за обратно начисляване във връзка с доставките на някои стоки и услуги, при които съществува риск от измами, и на механизма за бързо реагиране срещу измамите с ДДС. Предвидените изменения удължават възможността на държавите членки да прилагат механизма за обратно начисляване на ДДС, включен в чл. 199а от Директивата за ДДС, както и използването на механизма за бързо реагиране (МБР), предвиден в чл. 199б от Директивата за ДДС, до 31 декември 2026 г.

Чл. 199а от Директивата за ДДС дава възможност на държавите членки да използват механизма за обратно начисляване на ДДС, при който данъчно задължено лице е получателят по доставката. Той следва да начисли ДДС по доставката в своята справка-декларация, след което в същата справка-декларация може да приспадне данъка, стига да има право на това. Този механизъм се използва при доставки на предварително определени стоки и услуги, при които съществува висок риск от измами, и по-специално при вътреобщностни измами с липсващ търговец. Специалната мярка на механизма за бързо реагиране, предвидена в чл. 199б от Директивата за ДДС, предлага на държавите членки, при определени строги условия, по-бърза процедура, позволяваща въвеждането на механизма за обратно начисляване, което води до по-адекватна и ефективна реакция при внезапни и мащабни измами при доставки, които не са изброени в чл. 199а от Директивата за ДДС. Срокът на прилагане и на двата члена изтича на 30 юни 2022 г.

В съображенията за приемане на горепосочената директива европейският законодател сочи, че с изтичането на срока за прилагането на горепосочените разпоредби държавите членки ще бъдат лишени от ефикасен инструмент за борба с измамите, поради което е целесъобразно срокът им на действие да бъде удължен. Удължаването на срока се прави и с цел да се даде възможност да бъде въведена т.нар. окончателната система на ДДС – система за борба с измами при вътреобщностна търговия на стоки, както и да се осигури възможност междувременно да продължи разработването на инструменти за борба с отклонението от данъчно облагане и да бъдат приети модернизирани правила за отчитане.

Измененията, предвидени в новата директива, влизат в сила 3 дни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент