Учителите се пенсионират средно 2,5 години преди навършване на пенсионна възраст

15 януари 2021, 12:05 1701

Пенсията им се намалява с 0,1% за всеки месец, който не им достига

Учителите в България избират да се пенсионират средно 2,5 години преди навършване на необходимата възраст, става ясно от отговор на социалния министър Деница Сачева, даден на депутатско запитване. Въпросът е по повод това дали е нужна промяна в модела на пенсиониране на учителите. Според Сачева настоящото законодателство съответства на принципа за социална справедливост, като отчита спецификите на учителската професия и не е нужна промяна.

Данните на НОИ сочат, че към ноември от Учителския пенсионен фонд са отпуснати пенсии при недостигащи средно 31 месеца за навършване на нужната възраст за пенсиониране. Сумите, които се натрупват във Фонда, са в размер на 4,3% от заплатата на учителите, като са изцяло за сметка на работодателя.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване учителите могат да се пенсионират най-рано след навършване на 58 години и 8 месеца за жените и 61 години и 4 месеца за мъжете. Ранната пенсия, която се отпуска от Учителския пенсионен фонд, се намалява с 0,1% за всеки месец, който не достига за навършване на стандартната възраст за пенсиониране. Размерът на намалението зависи от възрастта на лицето, а не от придобития учителски стаж. Когато пенсионираният учител навърши нужната възраст, започва да получава пенсия в пълен размер.

Учителите, които не са се възползвали от възможността за ранно пенсиониране, получават добавка от Учителския пенсионен фонд към пенсията в размер на 0,33% от пенсията – за всеки месец, в който са работили, след като са имали право на ранно пенсиониране. Отпуснатите добавки са средно за 46,4 месеца или за близо 4 години стаж, натрупан след придобиване право на ранна пенсия, сочат данните на НОИ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент