Туроператорите ще получават по 35 евро за турист, докаран у нас със самолет, до края на месец май

8 януари 2021, 11:48 701

Средствата за субсидията са 55 млн. лева

Срокът за изплащането на субсидия от 35 евро на седалка в чартърен полет до България се удължава до 31 май. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, предаде в. „24 часа“, цитиран от БТА.

Средствата се изплащат на туроператори, които докарат туристи чрез самолет, а изплащането им беше одобрено от Европейската комисия през 2020 г. За целта бяха отпуснати 55 млн. лева от държавния бюджет, а процедурата по самото изплащане започна през есента, когато ЕК нотифицира държавната помощ. Условието беше чартърните полети да са били осъществени в периода между 14 май и 31 декември 2020 г.

Николова уточни, че за субсидията са кандидатствали 34 туроператорски компании, от които одобрените са 20. Те са получили общо 3,5 млн. лева. Остатъкът от средствата, предвидени по мярката, позволява удължаване на периода, съответно новият е между 1 януари и 31 май 2021 г.

Вицепремиерът коментира, че вследствие на гласуваните промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение на туроператорите и туристическите агенти ще бъдат отпуснати безвъзмездно и средства до 4% от техния оборот за 2019 г. (без ДДС). Финансирането е насочено основно към коменсиране на загубите, произтекли от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги. Общата стойност на средствата възлиза на 51 млн. лева, с които ще бъдат подмогнати около 1 600 предприятия от сектора.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент