Трайно съкратените в България заради кризата между 2 и 3,5%

28 октомври 2020, 00:00 586

Това ни нарежда сред най-слабо засегнатите държави в ЕС

Според данните на Евростат под 10% от българите са били освободени временно или са работили с намалено работно време за второто тримесечие на 2020 г, предава БТА.

Подобни ниски стойности (под 10%) на заети лица, на които се е наложило да работят с намалено работно време, са отчетени в Унгария, Финландия и Швеция. За сравнение – в Италия, Ирландия и Гърция процентът на засегнатите е над 25%. В държави като Испания, Австрия, Франция и Словакия стойностите варират между 20 и 25%.

По отношение на трайно съкратените лица – България попада в една група със страни като Франция и Румъния. Българите, които са загубили работата си заради коронакризата, са между 2 и 3,5%. Тези стойности ни нареждат сред най-малко засегнатите от COVID-19 в рамките на Европейския съюз. Единствено Гърция, Хърватия, Полша и Словакия се представят по-добре, където стойностите са под 2%. Най-много хора са останали без работа заради коронавируса в Испания – над 6,5%. След нея се нареждат Ирландия, Италия, Австрия, Финландия, Естония и Португалия.

Най-застрашени от оставане без работа в ЕС се оказват нискоквалифицираните кадри. В рисковата група попадат сезонните работници и лицата до 24-годишна възраст. Сред секторите, при които рискът от временно освобождаване или намалено работно време е най-голям, се оказват туризмът и хранително-вкусовата промишленост.

Според Евростат държавата ни попада сред 5-те страни, в които опасността от оставане без работа заради вируса е най-малка. Останалите държави според проучването са Дания, Румъния, Словакия и Чехия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент