Тестовете и ваксините за COVID-19 с нулева ДДС ставка

30 ноември 2020, 00:00 545

Предложението за законодателна промяна идва от ГЕРБ

Тестовете и ваксините за коронавирус да са с нулева ДДС ставка, предлагат депутати от ГЕРБ, съобщава БТА.

Предложението идва с промени в Закона за данък върху добавената стойност, като управляващите предлагат да е в сила до края на 2022 г. Както вече стана ясно, правителството е на мнение, че ваксинацията трябва да е по желание.

В мотивите на предложението за данъчното изменение народните представители посочват, че единствено медицинските изделия за инвитро диагностика на COVID-19, на които може да бъде поставена маркировка „ЕС“, и ваксини срещу COVID-19, разрешени от Комисията или от държавите членки, ще отговарят на условията за прилагане на нулевата ставка. Според медицински експерти приемането на промяната би намалило цените на тестовете за коронавирус.

В момента в Европейския съюз също се планира временна възможност за освобождаване от ДДС на доставката на ваксини. За целта в законодателните текстове е заложено, че това са комплекти за тестване.

С промените се урежда и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период за излизането ѝ от ЕС. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да се считат за трети за Европейския съюз страни, но се предлага, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката да се третира като страна, която е член на Европейския съюз.

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент