Темпът на увеличение на разходите за труд се забавя до 4,9% през първото тримесечие

21 юни 2021, 13:49 525

Увеличението, породено от засилените разходи в публичния сектор, към който спадат работниците на първа линия, се забавя в почти всички държави от Европейския съюз

Темпът на увеличение на разходите за труд у нас се забавя до 4,9% през първото тримесечие на годината, показват данни на Евростат, цитирани от „Капитал“. В последните три месеца на 2020 г. нивото на разходите за труд беше с 10% по-високо спрямо предходната година, като основната причина за това е увеличението на възнагражденията.

Увеличението се забавя в целия ЕС – в последното тримесечие на 2020 г. ръстът е в размер на 3,2%, а през първите три месеца на 2021 г. спада до 1,7%. В повечето европейски държави повишението на разходите за труд се дължи на публичния сектор, в който попадат работещите на първа линия в борбата с пандемията. В България по същата причина най-голям ръст на тези разходи (25,4%) има в здравния сектор, като скокът е третият най-голям в ЕС след този в Словения (38,5%) и Литва (27,1%).

Скок в разходите за труд на годишна база има в бюджетния сектор (17,8%), сектора на административните и спомагателните дейности (10,6%) и строителството (9,4%). Спад отбелязват хотелиерството и ресторантьорството, където разходите за труд спадат с 10% през първото тримесечие на 2021 г. Разходите намаляват и в секторите на недвижимите имоти, транспорта и производството.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент