Търговците на едро няма да докладват за пране на пари пред ДАНС

14 януари 2021, 10:42 1128

Това решиха депутатите, след като приеха окончателно промени в ЗМИП

Търговците на едро вече ще бъдат освободени от задължението да докадват за пране на пари пред Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Това решиха управляващите, след като приеха окончателно промените в ЗМИП, предаде в. „24 часа“, цитиран от БТА.

Досега всички търговци, без значение от предмета на дейността им, имаха задължение да уведомяват ДАНС за всяко плащане в брой на суми над 30 хил. лева или тяхната равностойност в чужда валута. Мотивите за тази промяна са, че това натоварва търговците с допълнителни разходи, а санкциите за неизпълнение са сериозни, тъй като правилото обхващаше всички, независимо от вида и стойността на предлаганите от тях стоки, както и от това дали са от високорискови сектори, или не. От друга страна, това поставя българските търговци в по-неизгодна позиция спрямо европейските им конкуренти, които нямат подобно задължение.

Задължението да се проверяват клиентите, да се събират данни за съмнителни сделки и да се докладва пред ДАНС при всяка сделка над 30 хил. лева остава за търговците на оръжия, петрол и петролни продукти. Причината е, че за такива стоки е налице висок риск от изпиране на пари или финансиране на тероризъм.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент