Търговията на дребно продължава да се възстановява и през юни

11 август 2021, 10:31 451

На годишна база най-сериозен ръст отбелязва търговията с фармацевтични продукти и продажбите на компютри и техника

Търговията на дребно у нас е нараснала с 1,5% през юни спрямо май, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от „Инвестор“. Така положителната тенденция към възстановяване след срива от 2020 г. се запазва и към края на полугодието. Календарно изгладените данни показват ръст от 22,7% на годишна база спрямо юни 2020 г., когато търговците на дребно бяха блокирани заради противоепидемичните мерки и ограничения.

Увеличение в оборота през юни спрямо май се наблюдава при търговията с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (2,3%), и при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия (1,8%). Търговията на дребно с автомобилни горива бележи лек спад (0,4%).

По-значително нарастване в обемите е отчетено при търговията с фармацевтични и медицински стоки (6,1%), както и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (6%). Сериозен спад се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (30,8%).

На годишна база спрямо юни 2020 г. е отчетен ръст в оборота на търговията с нехранителни стоки, без автомобилни горива и смазочни материали (29,3%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (16,7%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (15,9%). Най-голям ръст за предишните 12 месеца отново е отчетен в търговията с фармацевтични стоки и продукти (47,8%) и продажбите на компютърна и комуникационна техника (37,5%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент