Търговията на дребно отбеляза ръст през февруари

12 април 2021, 15:49 527

Търговията с текстил, облекла, обувки и кожени изделия нараства с цели 44,8%, което е с 1,7% повече спрямо миналогодишните нива на продажбите в сектора

Бизнес статистиката на НСИ отчита ръст в нивата на търговията на дребно през февруари. Тя нараства с 3%, като увеличението се дължи предимно на търговията с нехранителни стоки (7,4% повече спрямо януари), докато потреблението на хранителни стоки намалява с 0,2% на месечна база.

Това е поредно нарастване на търговията на дребно за последните 10 месеца, като към момента оборотът в търговията приближава нивата си отпреди пандемията. Според статистиката има нарастване в почти всички основни групи, освен при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, автомобилни горива и смазочни материали.

Особен ръст бележи търговията с текстил, облекла, обувки и кожени изделия (44,8%). На месечна база добър ръст бележат също продажбите на електроника (9,5%), лекарства и козметика (8,6%). Строителната активност остава по-ниска с 4,3% през февруари в сравнение с февруари 2020 г. На годишна база строителството на жилищни сгради е със 7,4% по-ниско. С 6,9% е спадът в сектор „Машиностроене“.

Статистиката на НСИ показва стабилизиране на бизнеса в началото на годината, след влошаване през последното тримесечие на 2020 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент