Търговците вече ще могат да избират дали да ползват СУПТО, включен в регистъра на НАП

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
26 февруари 2021, 16:11 935

От днес и всички средства за измерване, включени в ЕСФП, ще трябва да минават първоначална проверка от Българския институт по метрология

В брой 17 от 26 февруари 2021 г. на Държавен вестник е публикувана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, известна като „Наредбата за касовите апарати“.

В Държавен вестник, бр. 104 от 2020 г., са обнародвани изменения на чл.118 от ЗДДС. С тях е дадено право на избор на лицата, които отчитат продажбите си чрез софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти ( СУПТО), дали да използват софтуер, който е включен в публичния списък на НАП. С днешните промени в Наредбата за касовите апарати е уреден редът, по който лицата трябва да заявят, че избират да ползват СУПТО, включен в регистъра на НАП, отказът от този избор, както и всички изисквания, свързани с това.

Друга промяна касае електронните системи с фискална памет ( ЕСФП). Средствата за измерване, които са включени в ЕСФП, вече ще минават първоначална проверка от Българския институт по метрология ( БИМ) преди въвеждането им в експлоатация и регистрирането им в НАП. Също така вече няма да е необходимо присъствието на органите на НАП и БИМ при въвеждането на ЕСФП в експлоатация при откриване на нов обект или при промяна в собствеността на обекта. Контролните органи са длъжни да извършат проверка на обекта в 7-дневен срок от датата на регистрация на ЕСФП в НАП. До извършване на проверката обаче не се допускат продажби и/или зареждания на течни горива, както и зареждания на пропан-бутан в бутилки.

Останалата част от промените в Наредбата целят прецизиране на нейните разпоредби.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент