Световната търговска организация понижи прогнозата си за международната търговия със стоки

14 април 2022, 14:24 434

Според СТО войната в Украйна излага на риск крехкото възстановяване на световната търговия от пандемията

Световната търговска организация (СТО) понижи прогнозата си за растежа на международната търговия със стоки през 2022 г. до 3%, при предишна оценка за 4,7%. Причината за промяната в оценката на СТО е военният конфликт между Русия и Украйна, предаде econ.bg.

СТО уточнява, че предвид неясния изход от войната оценките за тази и следващата година са по-малко сигурни от обикновено.

За 2023 г. базираният в Женева орган предвижда увеличаване на международната търговия с 3,4%.

СТО също така намали прогнозите си за световния икономически растеж през 2022 г. до 2,8% (от 4,1%) и 3,2% за 2023 г. Организацията предупреждава и за възможна продоволствена криза, породена от растящите цени.

В прогнозата се посочва, че икономическата продукция в региона на Общността на независимите държави (ОНД или CIS), включваща Русия и нейните съседни държави, с изключение на Украйна, се очаква да спадне със 7,9% с оглед и на намаляване на вноса с 12%. Същевременно обаче износът от ОНД би следвало да нарасне с 4,9%, тъй като другите държави продължават да разчитат на руската енергия.

СТО отбелязва още, че западните санкции срещу Русия и Беларус, както и самата война, ще засегнат сериозно региона, а потенциалната продоволствена криза ще засегне най-тежко бедните държави.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент