Световната банка: Няма опасност от хиперинфлация в България

10 януари 2022, 10:26 630

Според експертите основният проблем на страната ни остава бедността

В България няма основа за образуването на хиперинфлация – това съобщи постоянният представител на Световната банка в България Фабрицио Дзарконе, предава dir.bg. Основен проблем на страната ни остава бедността, както и фактът, че брутният вътрешен продукт на България е на ниво от 55% от средния за Европейския съюз (ЕС). Неравенствата в обществото също са значителни.

Според последната прогноза на Световната банка икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% през 2022 г. въпреки кризата и ускоряващата се инфлация, а България е готова да влезе в еврозоната. Приемането на страната в икономическото пространство не би предизвикала сериозни сътресения, смята Дзарконе, тъй като валутният съвет ще ги предотврати. Инфлацията в еврозоната обаче остава проблем.

Според него България трябва да работи за превръщането си в държава с независима енергетика, което от своя страна ще доведе до финансова стабилност. В Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места, допълва представителят на Световната банка.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент