Столична община предлага собствениците на имоти в Airbnb да плащат 0,40 лева туристически данък за нощувка

21 юни 2022, 11:33 503

Това гласи текст на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на размера на местните данъци и такси на Столичния общински съвет, публикувана за обществено обсъждане

Туристическият данък, плащан от места за настаняване от категория B (стаи и апартаменти за гости) на територията на София, ще бъде в размер на 0,40 лева за нощувка. Това гласи текст на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на размера на местните данъци и такси на Столичния общински съвет, публикувана за обществено обсъждане.

От началото на 2020 г. беше решено собствениците на стаи и апартаменти за гости, отдавани чрез платформи като Airbnb, да плащат както патентен данък, така и туристически. Размерът на тези данъци се определя с решение на общинския съвет на всяка отделна община. По този начин тези места за настаняване се приравниха към хотелите и туристическите обекти с категория „една звезда“.

При туристическия данък, дължим от останалите места за настаняване в столицата, няма промяна спрямо предходни години. За хотелите от категория „една звезда“ той е 0,40 лева на нощувка, за „две звезди“ е 0,60 лева, за „три звезди“ е 0,80 лева, за „четири звезди“ е 1,00 лев, а за „пет звезди“ – 1,20 лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент