Стартира информационна кампания за Фонда на фондовете

4 декември 2020, 00:00 570

Очаква се до 2023 г. във Фонда да бъдат привлечени 500 млн. евро

Започва информационна кампания относно дейността на Фонда на фондовете, става ясно от съобщение до медиите, предава БТА.

Инициативата изхожда от Фонда и Българската стопанска камара (БСК) и има за цел да популяризира възможностите за финансиране, от които бизнесът би могъл да се възползва. Във връзка с тази идея, през януари 2021 г. ще се проведе и първият уебинар за членове на БСК, на който ще бъдат презентирани различните финансови инструменти за подпомагане на частните компании. От Фонда планират и създаване на дигитален наръчник и инструмент за самооценка на предприятията, които ще бъдат достъпни на сайта на БСК.

Основната дейност на Фонда е да разпределя целево публичните средства от европейските програми и националното съфинансиране по тях. Приоритетни задачи са привличане на допълнителен частен капитал, чрез който да се мултиплицира публичният ресурс.

Според прогнозите до 2023 г. 500 млн. евро публичен и частен ресурс ще бъде привлечен във Фонда на фондовете, коментира директорът на институцията Владимир Данаилов по време на среща в БСК. Фондът стартира с капитал от 235 млн. евро и до момента е инвестирал в 21 компании.

Общите инвестиции към момента, заедно с тези на частните инвеститори, са 11,2 млн. евро. Очаква се до края на декември 2020 г. близо 50 компании да получат финансиране.

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент