Средствата в Сребърния фонд са намалели с 24 млн. лева през ноември

29 декември 2020, 13:55 563

Към края на ноември натрупаните средства в Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система възлизат на 3,286 млн. лева

Средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, са 3,286 млн. лева към края на ноември 2020 г. Това е с близо 24 млн. лева по-малко от сумата, отчетена в края на месец октомври, сочат данни на Министерството на финансите, цитирани от investor.bg.

От началото на 2020 г. стойността на средствата във Фонда е нараснала със 182 млн. лева. Прехвърлените през ноември 2020 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване са в размер на 31,61 млн. лева, като от тях 23,92 млн. лева са за сметка на централния бюджет. В края на третото тримесечие сумата се равняваше на 52,51 млн. лева. За 2019 г. общият размер на трансферираните средства е 181,85 млн. лева, а за първото тримесечие на 2020 г. – 13,98 млн. лева.

На 16 декември управляващите приеха Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Фонда за периода 2021 – 2023 г. И двата документа бяха одобрени от Управителния съвет на Фонда. С тях се предвижда да бъде запазен прилаганият до момента консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, прозрачност и ликвидност.

В документите се посочва, че настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск. Поради тази причина най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Сребърния фонд е да бъдат депозирани в отделна сметка в БНБ или други инструменти по сметки в нея. Така на практика резервните средства за пенсии, които трябва да гарантират стабилността на пенсионната система, ще се управляват все така консервативно, както досега. Според управляващите именно това е най-безопасната стратегия.

От години бизнесът настоява постъпленията в Сребърния фонд да се подкрепят с допълнителни източници, но към момента няма планове това да се осъществи. По закон Фондът би следвало да се попълва от бюджетни излишъци, както и от пари от концесии и приватизация, но отново по закон сумите в него не могат да бъдат инвестирани.

Сребърният фонд беше създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лева. За 12 години в него са натрупани 1,2 млрд. лева допълнителни средства.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент