Средногодишният брой на трайно безработните в България е бил 35,5 хил. души през 2022 г.

29 май 2023, 11:32 256

Данните са на ИПИ

През 2022 г. средногодишният брой на трайно безработните в България е бил 35,5 хиляди души, съобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ). Изчисленията на ИПИ са на база на месечните данни, предоставяни от Агенция по заетостта.

Разпределението на трайно безработните в страната е силно неравномерно – две относително малки общини, Котел и Каолиново, са с по 1 100 трайно безработни, голям е броят им и във Велинград и Плевен – по почти 900 души. И обратно, има цели групи общини, в които този феномен практически не съществува – в Средногорието, почти всички черноморски общини, край Габрово и Велико Търново. Прави впечатление също, че въпреки големия размер на пазарите на труда на водещите общински икономики, броят на трайно безработните в тях е много малък – във Варна това са средногодишно едва 28 души, в Пловдив – 105, в столицата – 242. Оформят се няколко района, които концентрират мнозинството от трайно безработните – практическия целият Северозапад около Видин, Монтана, Плевен и Ловеч, значителни части от Североизтока около Разград, Шумен, Силистра и Търговище, както и по-малки струпвания в Благоевградско и Смолянско, посочват от ИПИ.

Сходно е и разпределението на коефициента на трайна безработица, който описва дела на безработните с регистрация над година сред трудоспособното население (на възраст между 15 и 64 години) на общините. В три малки общини – Каолиново, Димово и Ружинци, коефициентът е над 20%, а в още 27 общини той е над 10%. Очаквано и тук видими струпвания има в Северозапада и Североизтока, но се открояват и някои гранични райони – на запад по границата със Сърбия и на югоизток с Турция. В повечето общини коефициентът на трайна безработица е нисък – в 110 от тях е под 1%, в 150 – под 2%, в София – едва 0,04% от трудоспособното население. Това означава, че в почти цялата страна делът на хората, които искат да имат работа, но не могат да намерят, остава относително малък.

Най-интересният показател е делът на трайно безработните сред всички безработни. Той е индикативен за състоянието на местните пазари на труда и най-вече за способността на потенциалните работници да се адаптират към търсенето на труд по места. В цели 28 общини – най-вече в Северозапада, Североизтока и пограничните райони, делът на трайно безработните е над 50% от всички търсещи работа. Обратно, най-нисък е този дял в общините с най-динамични и адаптивни пазари на труда – тези на най-големите областни центрове, крайморските туристически общини и водещите индустриални райони, сочи анализът на ИПИ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент