Средно по 9 безработни лица се състезават за едно свободно работно място

15 февруари 2021, 10:45 591

Годишният ръст на безработицата у нас е с 37% спрямо 2019 г., сочат данни на Агенцията по заетостта

Средно по девет безработни лица се състезават за едно свободно работно място, сочат данни на Агенцията по заетостта към декември 2020 г., цитирани от БНР.

Конкуренцията в област Търговище е най-силна. Там 24 безработни лица се състезават за една свободна работна позиция. Най-слаба е конкуренцията в област Русе, където по четирима души се борят за една позиция.

Според данни на Агенцията по заетостта за периода януари – декември 2020 г. новорегистрираните лица в бюрата по труда са малко над 414 хил. за цялата страна. През 2019 г. броят им е бил около 303 хил. души, което означава, че годишният прираст на безработните е почти 37%.

По думите на Атанаска Тодорова, главен експерт по пазара на труда в КНСБ, няма толкова свободни работни места, колкото има освободени лица. За месец декември има най-много освободени в сектора на услугите, от секторите „Търговия“, „Ремонт на автомобили“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“. Най-голям процент от тях са хората над 50-годишна възраст, както и лица със средно образование.

Според експерта от КНСБ предприетите антикризисни мерки ще имат решаваща роля за овладяване на безработицата в страната.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент