Средният разполагаем доход на домакинствата в ЕС се е увеличил с 3,6% през 2021 г.

29 септември 2022, 16:51 368

Доходът от заетост бележи рязък ръст при всички групи от населението, а коефициентът на риск от бедност е стабилен

През 2021 г. средният разполагаем доход на домакинствата в ЕС се е увеличил с 3,6% в сравнение с 2020 г. Доходът от заетост бележи рязък ръст при всички групи от населението, като остава малко под нивото отпреди пандемията. Коефициентът на риск от бедност е стабилен, с различни проценти в отделните държави членки, сочат резултатите от проучване на „Евростат“, посветено на неравенството в доходите през изминалата година.

Пандемията от COVID-19 доведе до значително намаляване на икономическата активност, включително временно затваряне на някои бизнес сектори, коментират от европейската статистическа служба. Това допринесе за безпрецедентното увеличение на работниците, които отсъстват от работа или работят с намалено работно време, както и до последващи загуби на доходи от заетост. В отговор правителствата въведоха схеми за временна подкрепа, за да компенсират въздействието на кризата, породена от пандемията.

На ниво ЕС ранните прогнози за 2021 г. показват положително развитие в разпределението на доходите, със значителни увеличения при домакинствата с ниски доходи. Това е в съответствие с основните тенденции на пазара на труда и значителното намаляване на броя на работниците, засегнати от временните мерки за борба с последиците от COVID-19. Освен това в много държави членки през 2021 г. продължиха да се прилагат схеми за социална защита, насочени към стабилизиране на заплатите и доходите на домакинствата.

Ранните оценки на „Евростат“ също така показват, че нивото на риск от бедност в ЕС остава стабилно през 2021 г., но ситуацията варира в различните държави членки на ЕС, особено когато се оценяват кумулативните ефекти.

В сравнение с предпандемичните стойности от 2019 г., през 2021 г. в 5 от държавите членки с налични данни е регистрирано увеличение на нивото на бедност в периода 2019-2021 г., сред които Гърция, Хърватия, Латвия и Холандия.

В 11 държави членки равнището на бедност е било стабилно, а в останалите 7 се оценява, че е намаляло – България, Финландия, Кипър, Германия, Литва, Румъния и Швеция.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент