Средната пенсия в България ще достигне 725 лева след преизчисляването от 1 октомври 2022 г.

30 септември 2022, 16:50 513

Предвижда се от 1 октомври малко над 700 000 пенсионери да получат по-висока пенсия

Всички пенсии за трудова дейност, които са отпуснати до 31 декември 2021 г., от 1 октомври 2022 г. ще бъдат преизчислени. Така средната пенсия в България ще достигне 725 лева, нараствайки с малко над 8,5% спрямо септември, сочи прогнозата на НОИ, цитирана от Министерството на труда и социалната политика ( МТСП).

Основната цел на преизчисляването на пенсиите е да се намали разликата между размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии и тези, отпуснати през последните години.

Предвижда се от 1 октомври малко над 700 000 пенсионери да получат по-висока пенсия. Основната причина за това е, че се преизчислява действителният размер на пенсията, а не изплащаният от осигурителния институт. Когато той е под минималния размер на съответния вид пенсия, е възможно преизчисленият размер да се окаже по-нисък от гарантирания минимум от държавата. Във всички случаи, когато преизчислената пенсия е в по-нисък размер от получавания досега, пенсионерите ще продължат да я получават в досега изплащания по-висок размер, уточняват от МТСП.

Преизчисляването на пенсиите ще бъде извършено служебно от НОИ, т.е. не е необходимо пенсионерите да подават заявления за това.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент