Спортни и свързани с тях развлекателни дейности – с 11% разлика в ДДС

22 октомври 2020, 00:00 1331

НАП тълкува кога се прилага намалената ставка от 9% и кога – от 20%

Спортните и свързаните с тях развлекателни дейности са с 11% разлика в ДДС ставката след промените в ЗДДС, които ще важат до края на 2021 г. Поради тази причина НАП излезе със становище, тълкуващо противоречията и възникналите въпроси при прилагането на данъчното облекчение, предаде БТА.

С промените в закона, считано от 1 август до края на следващата година, се въвежда намалена ставка на ДДС от 9% за използването на всички съоръжения, свързани със спорт и физическа активност. Такива са например стадионите, басейните, спортните зали, физкултурните салони, фитнесите, залите за боулинг, състезателните писти, трасетата за лека атлетика, териториите на ловни стопанства, водоемите за риболов, тенискортовете, стрелбищата, ски съоръженията, голф игрищата и ледените пързалки. Намалената ставка важи и за други видове зали за физическа активност, която формално не е спорт – например за практикуване на йога, танци, бойни изкуства и т.н. За развлекателните зони със спортни съоръжения в моловете се отнася същото, но от НАП уточняват, че допълнителните услуги, предлагани там, трябват да се облагат отделно с 20% ДДС, дори и когато клиентите плащат пакетна цена.

От НАП разграничават случаите, когато се използва и когато се наема спортно оборудване. Когато дадено съоръжение обичайно се дава за ползване (например лодка за рафтинг или парашут), тогава се прилага ставката от 9%. Но когато се дава под наем, ставката остава 20% – например наем на велосипед, въдица, ски екипировка и т.н.

Басейните трябва да се облагат с две различни ставки на ДДС – 9 или 20%, в зависимост от това дали се използват за спорт, или за развлечение. Използването на плаж с басейн през лятото следва да се третира като една комплексна доставка с 20% ДДС, тъй като основната услуга е с цел отдих и развлечение. Когато обаче басейнът се ползва с цел плуване (като спорт) и в определени часови зони, тогава се прилага намалената данъчна ставка. А ако басейнът се ползва и за двете цели – спорт и забавление, могат да бъдат приложени и двете данъчни ставки. В този случай трябва да се осигури контрол при ползването на басейна, например да се поставят различни гривни на клиентите, да се обособят отделни коридори или друго. В противен случай за всички клиенти трябва да се приложи ставка от 20%.

Според НАП е важно да се определи каква е преобладаващата цел, с която хората ползват дадена база, за да се прецени дали да бъде въведено данъчно облекчение за обекта. Така например при фитнесите, осигуряващи малко SPA услуги (например сауна), ставката е 9%, но за SPA центровете, при които има минимален достъп до спортни съоръжения, ставката остава 20%.

По отношение на фитнесите НАП прави още едно уточнение – когато клиент на залата ползва услугите на персонален треньор, ДДС ставката за услугата, предоставена от него, е 20%. Когато обаче във фитнеса има инструктор, който показва как се ползва даден уред на клиента – това се счита за съпътстваща услуга на самия фитнес, за която важи намалената данъчна ставка.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент