Според доклад: България губи годишно 135,6 млн. долара вследствие на злоупотреби с корпоративен данък

Милен Николов
Редактор
26 юли 2023, 14:57 220

Загубите се равняват на 0,2% от БВП на страната

Ако не бъдат направени съществени реформи в глобалните данъчни правила, държавите по света са напът да загубят 4,7 трилиона долара данъчни приходи през следващите 10 години. Загубите ще настъпят, тъй като и мултинационалните корпорации, и много богати хора използват данъчни убежища, за да плащат минимални данъци, предупреждава британският мозъчен тръст „Мрежа за данъчна справедливост“ (Tax Justice Network) в най-новия си доклад по темата, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Прогнозираният недостиг на данъчни приходи се основава на анализ на данни от 47 държави по целия свят, много от които са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според доклада бъдещите загуби на публични средства биха били еквивалентни на световните разходи за обществено здраве за цяла година.

През идващата зима държавите трябва да гласуват в полза на започването на преговори по данъчна конвенция на ООН в Общото събрание на организацията, за да се избегнат огромните загуби, твърдят авторите на доклада.

Според доклада държавите по света губят по 472 милиарда долара данъчни приходи на година заради глобални данъчни злоупотреби. От тази годишна загуба 301 милиарда долара „изтичат“ заради действия на мултинационални корпорации, прехвърлящи печалби в данъчни убежища, а 171 милиарда долара – заради богати хора, криещи богатството си в офшорни зони.

Годишните данъчни загуби за България, произтичащи от злоупотреба с корпоративен данък, възлизат на 135,6 милиона долара, което се равнява на 0,2% от родния брутен вътрешен продукт, сочат още данните от проучването на „Мрежа за данъчна справедливост“.

Като дял от нанесените глобални данъчни загуби това представлява едва 0,1%.

В Европа годишните данъчни загуби от злоупотреба с корпоративен данък се оценяват на 83,567 милиарда долара, или 0,4% от БВП на Стария континент.

В Северна Америка те са 139,2 милиарда долара, което се равнява на 0,6% от икономическата продукция на континента.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент