Спад в търговията на дребно за втори пореден месец

11 октомври 2021, 10:50 499

Търговията с дрехи отчита значителен отлив през трите летни месеца

Обемът на продажбите в търговията на дребно спада за втори пореден месец през август – това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от „Труд“. Спадът в оборота на търговците на дребно показва, че настроенията сред потребителите остават негативни, отразявайки състоянието на бизнес климата у нас.

Продажбите на дребно намаляват с 1,1% през август спрямо предходния месец, като през юли бе отчетен спад от 1,2%. През август най-голям е спадът в търговията на дребно с компютри и мобилни телефони – 2,6%. Така понижението в продажбите на техника се задържа втори пореден месец.

Обемите на реализираните продажби при търговията с дрехи, обувки и кожени изделия се понижават трети месец без прекъсване, като спадовете през юни, юли и август са съответно в размер на 18,5%, 2,9% и 0,6%. Така през юли и август оборотите са по-ниски от същите периоди на миналата година. При отчетени добри резултати в другите страни от Европейския съюз (ЕС), в България свитото потребление продължава да допринася за кризата.

През август продажбите на горива се свиват с 1,3%, въпреки че август традиционно е месец, наситен на пътувания и отпуски. Спад е отчетен дори в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент