Спад на реалното потребление на домакинствата в ЕС и еврозоната през четвъртото тримесечие на 2022 г.

27 април 2023, 15:59 333

Намалява и реалният доход на човек

През четвъртото тримесечие на 2022 г. реалното потребление на домакинствата на глава от населението в Европейския съюз е намаляло с 0,9% след повишение от 0,5% през предходното тримесечие. В същото време реалният доход на човек е намалял с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2022 г. след спад от 0,5% през третото тримесечие на 2022 г., сочат данните на „Евростат“

В еврозоната реалното потребление на домакинствата на глава от населението през четвъртото тримесечие на 2022 г. е спаднало с 1,2%, след като остана стабилно през предходното тримесечие. Реалният доход на човек от населението е намалял през четвъртото тримесечие на 2022 г. с 0,5% след понижение от 0,1% през третото тримесечие на 2022 г.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. брутният разполагаем доход на домакинствата (в номинална стойност, сезонно коригиран) се е повишил с 2,4% в ЕС и с 2,2% в еврозоната. Този растеж се дължи в най-голяма степен на компенсациите за служителите. Всички останали компоненти също са имали положително въздействие.

Равнището на спестявания на домакинствата е нараснало в ЕС и в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2022 г. В ЕС нивото на спестяванията се е увеличило с 0,6 процентни пункта спрямо предходното тримесечие, а в еврозоната – с 0,8 процентни пункта. Сред страните членки, за които има публикувани данни, равнището на спестявания на домакинствата се е повишило в шест страни членки, останало е стабилно в една и е намаляло в седем. Най-голямото увеличение е отчетено в Португалия (с 6,1 процентни пункта), Испания (с 5,8 процентни пункта) и Чехия (с 5,4 процентни пункта), най-вече благодарение на повишението на брутния разполагаем доход. Междувременно Австрия е регистрирала най-големия спад (с 7,2 процентни пункта), следвана от Белгия (с 2,4 процентни пункта) и Италия (с 1,8 процентни пункта).

Равнището на инвестициите на домакинствата се е понижило както в ЕС, така и в еврозоната с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие. Сред страните членки, за които има публикувани данни, нивото на инвестиции на домакинствата се е увеличило в две страни членки и е останало стабилно в три (Нидерландия, Италия и Чехия), а се е понижило в девет страни. Австрия (с 0,9 процентни пункта) и Унгария (с 0,4 процентни пункта) са отчели растеж, а най-големият спад е регистриран в Ирландия, Дания, Швеция, Португалия (с по 0,4 процентни пункта във всяка) и Испания (с 0,5 процентни пункта).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент