Спад на приходите при 43% от търговците

25 февруари 2021, 13:25 624

Данните на НСИ са за януари

Около 43% от търговците бележат спад на приходите от продажба на стоки и услуги през януари 2021 г. спрямо същия месец миналата година, сочат данни на НСИ.

Информацията е на база анкета, проведена от статистическия институт, според която при 45,3% няма промяна, а 11,2% са респондентите, регистрирали увеличение.

Според проучването 54% от компаниите, опериращи в секторите „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“, са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, 48,6% от дружествата, свързани с търговия, транспорт и ресторантьорство, също отчитат намаление, за индустрията този дял е 41%, а за строителството – 46,6%.

Въпросите в допитването, отнасящи се до наетия персонал, показват, че 15% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на платен отпуск, 14,9% за неплатен отпуск, а към дистанционна форма на работа са се ориентирали 13,7%. Тези, които са се възползвали от правителствени мерки за подпомагане на работодателите или имат намерение да го направят, са 9,9%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент