София формира близо 43% от икономиката на България към 2020 г.

20 януари 2023, 10:58 399

БВП на човек от населението на София достига 38,9 хил. лева

Икономиката на София продължава да доминира на икономическата карта на страната. Брутният вътрешен продукт ( БВП) на София остава над 51 млрд. лева през 2020 г., което представлява 42,8% от икономиката на България, сочат данните от икономическия профил на града, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Столичната икономика е над пет пъти по-голяма от икономиката на област Пловдив и седем пъти по-голяма от икономиката на област Варна. За период от 20 години столицата увеличава своя дял в националната икономика от под 30% в началото на хилядолетието, до близо 43% през 2019 и 2020 г. Преброяването на населението през 2021 г. отчита, че в София живее 19,5% от населението на България – спрямо 17,5% през 2011 г., което показва, че столицата има над двойно по-голяма тежест на икономическата карта спрямо своето население.

През 2020 г. БВП на човек от населението на София достига 38,9 хил. лева, което е над 2,2 пъти над средната стойност за България. София изпреварва чувствително всички други икономически центрове в страната – дори и отчитайки разликите в мащаба, което е резултат от пълната доминация на столицата в сферата на услугите. За период от три години (2017 – 2020 г.) БВП на човек на населението в София отчита ръст от близо 26% спрямо ръст от 19% за цялата страна.

Икономиката на София е традиционно силно ориентирана към услугите. През 2020 г. брутната добавена стойност в сектора на услугите е над 38 млрд. лева, което е над 86% от добавената стойност в столичната икономика – на фона на около 70% дял в услугите в националната икономика. Брутната добавена стойност в индустрията достига над 6 млрд. лева, като тя носи останалите близо 14% от добавената стойност на икономиката на София.

Икономиката на София отчита сериозен ръст през 2021 г. Нетните приходи от продажби на нефинансовите предприятия в столицата са близо 171 млрд. лева., като се увеличават с 22,6% спрямо 2020 г. Увеличаването на приходите на столичните компании се наблюдава в почти всички сектори, като търговията, енергетиката и дигиталните услуги имат най-голям принос през 2021 г. Сред най-динамичните сектори през последната година са още хотелиерството и ресторантьорството, както и културата, спортът и развлеченията.

Стойността на произведената продукция от предприятията в София достига 81 млрд. лева, като се отчита ръст от 7% през 2021 г. Водещите сектори са търговията – с 20% от продукцията на предприятията, и информационните и комуникационните технологии – със 17%. Дигиталният сектор също отчита ръст. Сред водещите отрасли е и строителството, което носи 13% от произведената продукция.

София е и център на инвестиционната дейност в страната. Към края на 2021 г. столицата концентрира вече 14,7 от общо 28,2 млрд. евро натрупани чуждестранни инвестиции в цялата икономика на България. Претеглени спрямо населението, в София чуждите капитали достигат 11,2 хил. евро на човек от населението – на фона на 4,1 хил. евро на човек в България като цяло.

През 2021 г. София допринася за 42 млрд. от общо 103 млрд. лева изнесени стоки и услуги през годината. Водещо място заемат търговията – с износ за близо 17 млрд. лева, и информационните и комуникационните технологии – с износ за над 8 млрд. лева. В дигиталната сфера приходите от износ в София носят над 80% от тези за страната.

Трудовият пазар в София успя да се възстанови по-бързо от шока от пандемията и към 2021 г. нивото на безработица е едва 1,8%, което е най-ниското в цялата страна. Нивото на заетост достига 74,4%, което пък е най-високото в цялата страна. Данните от бюрата по труда посочват, че почти всички регистрирани успяват бързо да намерят ново работно място, което свидетелства за гъвкав и адаптивен пазар на труда, който генерира подходящи работни места.

Работните заплати са най-високите в страната – по последни данни брутното месечно възнаграждение на наетите по трудов договор в София надхвърля 2 000 лева, а заплатите растат по-бързо от средното за страната. Най-високи са заплатите в информационния сектор (над 4 000 лева месечно), на обратния полюс са работещите в хотелиерската и ресторантьорската индустрия (малко над 1 000 лева, но трябва да се има предвид, че в тези два сектора има немалък дял на недекларирани доходи).

От ИПИ използват данни на Numbeo, предоставени от потребители на сайта, за да сравнят средната заплата в големите градове в региона. Според тях средната нетна месечна заплата към ноември 2022 г. е най-висока в София – 971 евро, следват Букурещ (888 евро), Солун (796 евро), Белград (641 евро) и Скопие (459 евро). Нещо повече, сравнявайки покупателната способност, работещите в София изглеждат в много по-добра позиция. Например режийните разходи са сходни до тези в Скопие по-отношение на наемите е по средата, а цената на живота е с 20% по-ниска от тази в Солун.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент