Социалното министерство открива регионални програми за заетост за 9 150 безработни лица

5 май 2022, 14:19 820

Предвижда се да бъде осигурена работа и за лица, ползващи се от временна закрила

Министерството на труда и социалната политика ( МТСП) стартира процедура за подготовка на регионални програми за заетост за 2022 г. Отправена е покана към Комисиите по заетост към областните съвети за развитие за тяхното разработване и се очаква чрез тях още тази година да бъдат разкрити 9 150 работни места за безработни лица – младежи, хора над 50-годишна възраст, лица с увреждания, продължително безработни и лица с ниска квалификация, посочва се в сайта на ведомството.

Участие в програмите за заетост могат да вземат работодатели както от публичния, така и от частния сектор. Предвижда се да бъде осигурена работа и за лица, ползващи се от временна закрила. Ще бъде субсидирана заетостта на безработните на пълен или непълен работен ден за период от 3 до 6 месеца.

Броят на безработните лица, които ще започнат работа по новите програми, е над три пъти по-голям спрямо кампанията от 2021 г. Заетостта на лицата ще бъде финансирана по Националния план за действие по заетостта, в който са предвидени 48 млн. лева за осигуряване на работни места за безработни от неравнопоставените групи. Така държавата ще окаже подкрепа както на лица в уязвимо положение, така и на бизнеса и администрациите в региони, изпитващи затруднения заради пандемията. Освен това по-големият финансов ресурс ще даде възможност за разкриване на работни места в повече населени места.

В срок до 20 май всяка областна администрация може да представи в МТСП за одобрение една регионална програма за заетост. Условията са публикувани на сайта на ведомството.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент