Социалното министерство планира още две увеличения на пенсиите през 2022 г.

10 май 2022, 14:52 465

Предвижда се първото да бъде през юли, а второто – през октомври

Министерството на труда и социалната политика планира още две увеличения на пенсиите до края на 2022 г. Предвижда се първото да бъде през юли, а второто – през октомври, предаде Investor.bg.

По думите на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков, вариантите за преизчисление на пенсиите, които се обсъждат, са около десет. Към момента управляващите обмислят предложението за индексация на пенсиите по швейцарското правило, но с допълнителен процент – около 10%, както и добавяне на инфлационна добавка от 60 лева.

Предстои Народното събрание да вземе окончателното решение с колко да бъдат увеличени пенсиите от 1 юли. Планът на социалното министерство е от 1 октомври да има ново повишение, което да намали разликата между старите и новите пенсии. Предложението на Гьоков е да се направи преизчисление със средномесечния осигурителен доход за 2021 г., както и да се премахне таванът на пенсиите.

Социалният министър посочи още, че социалната подкрепа във вид на пенсия за инвалидност ще се запази, но е важно да бъде направена реформа в ТЕЛК с цел по-справедливо разпределение на средствата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент