Социалната пенсия може да стане 170 лева от Коледа

18 ноември 2021, 10:29 396

Целта на увеличението е да се осигури справедлива актуализация на всички пенсии в страната

Социалната пенсия да бъде увеличена на 170 лева от 25 декември 2021 г. – това се предвижда в проект на постановление на Министерския съвет, съобщава „Инвестор“. В момента размерът на социалната пенсия е 148,71 лева.

Ако увеличението бъде прието, всички останали пенсии, които не са свързани с трудова дейност, също ще се покачат, тъй като техният размер се определя спрямо размера на социалната пенсия за старост. Така промяната ще засегне пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

Нормативно установените добавки към пенсиите също ще се увеличат, тъй като те се определят като процент от социалната пенсия за старост.

Целта на предложението е да се подобри адекватността на пенсиите и това може да бъде постигнато с повишаване размера на социалната пенсия за старост, посочва се в доклада на министъра на труда и социалната политика. В него е записано, че с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 25 декември 2021 г. ще се увеличи тежестта на една година трудов стаж във формулата за изчисляване на пенсиите от 1,2% на 1,35% за всяка година осигурителен стаж и всички пенсии ще бъдат преизчислени на тази база.

Предложеното увеличение на социалната пенсия ще осигури справедливо актуализиране на всички пенсии, по думи на социалния министър Гълъб Донев. Необходимите средства за увеличението в периода 25 – 31 декември (около 682 хил. лева) са планирани и заложени в бюджета на фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност“, утвърден със Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Проектът е обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и е бил утвърден от Надзорния съвет на Националният осигурителен институт.

Припомняме, че от 25 декември 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст също ще бъде увеличен от 300 лева на 370 лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент