Служебното правителство с проект за Бюджет 2022

2 декември 2021, 10:43 2342

Минималните доходи нарастват от 1 януари, ръст на пенсиите и другите социални плащания

Служебното правителство предложи проект на държавния бюджет за 2022 г., предава bTV. В проекта за следващата година са заложени по-високи пенсии, по-високи заплати, обезщетения за майчинство и детски надбавки.

Целта на служебното правителство е бюджетът да бъде внесен в Министерския съвет до средата на декември, като служебният министър на финансите Валери Белчев призова той да бъде приет от партиите още тази година.

Служебното правителство предлага минималната работна заплата да бъде увеличена от 650 лева на 710 лева. Ако предложението бъде прието, почти 750 хил. българи ще получават по-високо минимално възнаграждение от следващата година.

В проекта е заложено и средно увеличение на пенсиите с 84 лева. Служебното правителство предлага и добавката от 120 лева да бъде изплащана на пенсионерите през първите шест месеца на 2022 г.

Детските надбавки ще бъдат увеличени с 20%, а ръстът ще засегне 120 000 деца. Право на надбавки имат семействата с доход до 510 лева на член от домакинството, като размерът им се увеличава от 40 на 50 лева за едно дете и 90 лева на 110 лева. Помощта за децата до две години се увеличава от 380 лева на 650 лева.

Според КНСБ увеличението на детските надбавки трябва да бъде поне двойно. Експертите коментират, че минималната заплата от 710 лева и по-високите пенсии няма да са достатъчни, за да извадят от крайна бедност много българи.

Финансовият министър сподели, че бюджетът трябва да бъде приет до края на годината, тъй като в него са залегнали много механизми, които осигуряват социална защита за хората в неравностойно положение.

Предстои бюджетът да бъде разгледан от съвета за тристранно и после да бъде внесен в парламента за обсъждане.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент