Служебното правителство предлага диференцираният ДДС да остане до края на пандемията

6 декември 2021, 10:39 424

Засега това означава по-ниската ставка да се запази до март 2022 г.

Служебното правителство предлага удължаване на срока на диференцираната ставка по ДДС до края на пандемията, предава Mediapool. Предложението е част от пакета с промени в данъчните закони за 2022 г., които предшестват гласуването на бюджета за годината.

Според предложените текстове през 2022 г. ДДС трябва да запази нивото си от 9% за широк спектър от дейности и продукти. Така с деветпроцентова ставка ще продължат да се облагат храните, безалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в заведенията. По-ниска ще бъде ставката и за книгите, кетъринга, бебешките стоки и фитнесите, които също са част от изключенията.

С промените се предлага включване и на бебешките храни в този списък, като диференцираната данъчна ставка ще продължи да действа до края на извънредното положение, или, засега, до март 2022 г.

Все още няма яснота дали тези предложения ще влязат в сила, тъй като те попадат в проекта на служебния кабинет за Бюджет 2022 г., който може да бъде заменен с изцяло нов. Преговорите със социалните партньори за намалената ставка са насрочени за днес, понеделник.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент