След намеса на Инспекцията по труда са изплатени над 5,5 млн. лева през 2020 г.

1 февруари 2021, 11:56 673

Сумата на установените забавени възнаграждения е намаляла с 38% спрямо 2019 г.

Забавени възнаграждения и плащания за над 5,5 млн. лева са изплатени на работници и служители благодарение на предприетите от Инспекцията по труда мерки през 2020 г., става ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на агенцията. Освен това се отчита намаление на установените забавени възнаграждения с 38% спрямо 2019 г.

Инспекцията по труда, благодарение на промени от 2018 г., има правомощие да инициира производство по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнагражденията на своите служители. Така до момента бивши работници и служители на 77 предприятия са получили право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания. Това е и броят на дружествата, за които има съдебни решения за обявяване в несъстоятелност или за откриване на производства по несъстоятелност. 7 е броят на предприятията, за които ГИТ е получила сигнал, които са изплатили изцяло задълженията си. Общият брой подадени искания е 103.

Инспекцията по труда реагира в рамките на своите правомощия при всеки подаден сигнал за неизплатени възнаграждения и обезщетения, заявяват от ГИТ.

В почти всички случаи при проблем в дадено предприятие в агенцията постъпват сигнали, поради което може да се направи извод, че по-голямата част от работодателите, бавещи възнаграждения, са обхванати от контрола, се посочва още в съобщението.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент