Ще получим 6 заплати при пенсиониране, ако сме работили 10 години в една компания

1 март 2021, 18:00 1970

6 заплати ще бъдат изплащани при натрупан 10 години трудов стаж за последните 20 години при един и същ работодател, без изискване за непрекъснатост на стажа

Влязоха в сила новите промени в Кодекса на труда, които регламентират изплащането на 6 заплати при пенсиониране. Възможност да получат 6 заплати при пенсиониране ще имат работници с натрупан 10-годишен стаж при един работодател, като отпада изискването този стаж да бъде непрекъснат, предаде „Монитор“.

Преди въведената промяна в Кодекса на труда, право на 6 заплати имаха само работниците с непрекъснат 10-годишен стаж при един работодател. Това дава възможност на работниците, които имат прекъсване в трудовия си стаж при един работодател, но се върнат при него на по-късен етап, да се ползват с правото на шестте заплати.

Промяната важи и за работа при няколко работодатели от една и съща група предприятия, каквито са холдингите, където предприятията са свързани, добави още Дина Христова – експерт в Главна инспекция по труда в интервю за БНР.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент