Сертифицират общини с нова марка „Без корупция“, за да привличат инвеститори

1 септември 2021, 11:42 594

Предвижда се върху бъдещите сертифицирани общини да се оказва независим контрол от международна организация

Министерството на икономиката обяви нова инициатива, с която ще помага на общините да привличат повече чуждестранни инвеститори. Общините с нулева корупция ще бъдат сертифицирани с марката „Община без корупция“, съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента във вторник, предаде „24 часа“.

Все още не е разработен конкретен механизъм, по който ще бъде давана марката „Община без корупция“. Въпреки това вече три български общини проявяват интерес към нея – Видин, Бургас и Русе, които са заявили желание да са сред пилотните проекти.

Предвижда се върху бъдещите сертифицирани общини да се оказва независим контрол от международната организация „Трансперънси интернешънъл“.

По думите на Петков, множество чуждестранни инвеститори проявяват интерес към страната ни, но това, което най-често променя намеренията им, са слуховете за нивото на корупция. Той изрази мнение, че конкуренцията между общините ще им помогне в стремежа да се представят пред инвеститорите като надеждни, след като международен партньор гарантира за тях.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент