Семействата с деца до 14 години ще получават парична помощ

19 ноември 2020, 00:00 835

Условието е децата да не посещават училище заради карантина

Семействата, чиито деца не ходят на училище поради карантина, ще могат да получават парична помощ, предава БТА. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които днес са одобрени от правителството. Средствата ще се отпускат месечно, като от предвидената мярка ще могат да се възползват не само родителите на деца, посещаващи детски градини и ясли, но и тези на ученици до 14 години.

Според досегашните правила пари се отпускат само за деца, учещи синхронно от разстояние в електронна среда или такива, които не посещават детски ясли и градини, както и предучилищни групи. С промените средства ще се дават и на децата до 14-годишна възраст, които учат дистанционно – без значение дали това се случва в електронна среда.

Друга промяна касае и подоходния критерий – до момента пари се даваха на семейства, чиито доходи не надвишават 610 лева на член от семейството. След измененията обаче границата ще стане до 150% от минималната работна заплата на член от семейството, което е  915 лева. В тази връзка за база ще се взема доходът, получен в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19.

За да кандидатстват, семействата трябва да подадат заявление по електронен път или по пощата към дирекциите „Социално подпомагане" по настоящ адрес. Размерът на социалната помощ за семейства с едно дете до 14 години ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца средствата ще са 150% от минималната заплата, което е 915 лв. за текущата година.

За изплащането на помощта през 2021 г. в бюджета са предвидени 73 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент