Секторът на информационните и комуникационни технологии най-бързо развиващ се в София

30 октомври 2020, 00:00 584

Водеща обаче остава търговията

Според доклада на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и Института за пазарна икономика едни от най-бързо развиващите се сектори в София са информационно-комуникационните технологии (ИКТ) и далекосъобщенията, предава БТА.

Този сектор се отличава с голяма производителност на труда и позволява работещите да получават значително по-високи възнаграждения от средните за страната. За последните 5 години секторът се е увеличил почти двойно до 10,9 млрд. лв., което представлява 15% от БВП на столицата.

 Според доклада и аутсорсинг секторът също напредва с бързи темпове, като вече надхвърля 9 млрд. лв. произведена продукция към края на 2019 г.

Въпреки бързото развитие на информационните технологии и аутсорсинга в София, водещо позиция има търговията, която представлява 1/5 от икономиката на столицата. Следващо място заема преработващата промишленост с 10,4 млрд. лв. Сред останалите водещи отрасли се нареждат строителството, което постига 8,3 млрд. лв. произведена продукция към края на 2019 г., както и транспортният сектор в София. Той се оценява на 7,1 млрд. лв., които се формират благодарение на столичното летище.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент