Създават три фонда с над 1,7 млрд. лева за икономическа трансформация на бизнеса

15 февруари 2021, 14:05 670

Те ще бъдат разделени на: Фонд 1 за „Технологична модернизация“, Фонд 2 за „Зелен преход“ и Фонд 3 за „Дигитализация“

Три фонда, с общ ресурс от 1 728,5 млн. лева, ще бъдат създадени с цел финансиране на икономическата трансформация на бизнеса в България. Предвижда се те да привлекат допълнителни частни инвестиции, предаде БТА.

Фондовете ще бъдат разделени на: Фонд 1 за „Технологична модернизация“, Фонд 2 за „Зелен преход“ и Фонд 3 за „Дигитализация“. Това предвижда вторият вариант на Плана за възстановяване и устойчивост на България, част от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. Целта е да се насърчи допълнително както зелената, така и дигиталната трансформация, като това да се случи паралелно с мерките за възстановяване от пандемията. Самият механизъм е водещ инструмент в основата на NextGenerationEU, който ще предостави безпрецедентен ресурс от 672,5 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите в държавите членки. За страната ни по този механизъм е предвиден общ ресурс от близо 12 млрд. лева.

Направление „Интелигентна индустрия“ е новата част от Плана за възстановяване в сферата Иновативна България. В него се обособява специална програма за предоставяне на подкрепа на малките и средните предприятия в основни проблемни аспекти, забавящи трансформацията към цифрова, ресурсно ефективна и нисковъглеродна икономика.

В рамките на Фонд 1 – „Технологична модернизация“, ще бъдат обявени две допълващи се процедури. Едната процедура е за предоставяне на подкрепа на високотехнологични компании от национално определените приоритетни сектор от Националната стратегия за насърчаване на малки и средни предприятия 2021 – 2027 г. за въвеждане на нови технологии с know-how софтуер и машини от следващо поколение. Другата процедура е свързана с въвеждане на нова технология и/или иновация и закупуване на модерно технологично оборудване за тази цел за ниско и средно технологични компании. Основната цел е придобиване на пазарно иновативно предимство, както и продуктова персонализация, гъвкавост, ефективност и оригиналност за диверсификация на производството. За тези планове са планирани 400 млн. лева, като се очаква да се катализират и 570 млн. лева частни инвестиции.

Фонд 2 – „Зелен преход“, също е структуриран в две направления. От една страна, предвижда се реализация на пилотна схема, подпомагаща малките и средни предприятия за едновременно изграждане на нови ВЕИ за собствени нужди и локални съоръжения за съхранение на електрическа енергия. От друга страна, ще бъде предоставена подкрепа за оптимизация и внедряване на екологични решения и технологии на малки и средни предприятия от въглеродоинтензивните сектори на българската икономика. За тези цели са планирани 250 млн. лева, като се очаква да се катализират и 237,5 млн. лева частни инвестиции.

Фонд 3 – „Дигитализация“, ще предоставя подкрепа за въвеждане на решения от началните два етапа на дигитализация: първо ниво – „Компютризация“, и второ ниво – „Свързаност“. Предвижда се и подкрепа за въвеждане на мерки за осигуряване на киберсигурността в предприятията.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент