Създават единен регистър за имотите – държавна и общинска собственост

Милен Николов
Редактор
25 ноември 2022, 14:46 456

Той ще обедини регистрите за всички държавни и общински имоти, които сега се поддържат от различни институции

Изпълнението на проект „Изграждане на система за управление на собствеността, включително единен регистър на държавната и общинската собственост“ вече е в ход. Той се финансира с 3 117 532,93 лева по линия на оперативна програма „Добро управление“. Целта на проекта е обединяване на всички съществуващи регистри за имотите – държавна и общинска собственост, които понастоящем се поддържат на общинско, областно и централно ниво от различни институции, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

След завършването на проекта цялата налична информация за имотите – държавна и общинска собственост, ще бъде обединена в единна система, администрирана от МРРБ, общините и съответните ведомства. По този начин ще се подобри качеството, пълнотата и сигурността на данните и ще се оптимизира тяхната организация. Новият подробен регистър ще включва хронология на управлението и изменения в собствеността по отношение на всеки имот. Имотните досиета ще съдържат цялата информация, свързана с даден имот, например данни за данъчна оценка, концесии, договори за наем, предоставени права за управление и др.

Регистърът ще позволява извършването всички операции, свързани с управлението на общинската и държавната собственост, както и извличането на различни данни относно разпореждането с имотите. Той ще доведе до намаляване на административната тежест, ще подобри административното обслужване и ще осигури проследимост и прозрачност на процесите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент