Създаването на ново държавно предприятие заляга в Плана за възстановяване

14 октомври 2021, 11:04 439

Целта е осигуряване на заетост за работещите във въглищните централи след спирането на тяхната дейност

В Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде въведена реформа за създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“ – това съобщи служебният вицепремиер Атанас Пеканов, цитиран от „Фокус“. Решението бе взето по време на среща със синдикалните организации КТ „Покдрепа“ и КНСБ, на която бяха обсъдени теми от енергийната сфера.

Предложеното държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“, заложено в Плана за възстановяване и устойчивост, ще осигури заетост на работниците в сферата, които в противен случай биха изгубили работата си след спиране операциите на въглищните централи и прекратяване на договорите с минните и енергийните дружества. Предприятието ще работи за рекултивиране на старите рудници след спирането на тяхняата работа.

По думите на министър Пеканов именно това е начинът, по който държавата може да адресира рисковете в сферата и да осигури прехраната на работниците в съответните дружества.

Според него индикативната дата за прекратяване на работата на въглищните централи трябва да се изтегли възможно най-напред в бъдещето. Поставянето на такава дата ще помогне на страната ни да отключи средства от Фонда за справедлив преход – 2,4 млрд лева, от които 1,7 млрд. лева трябва да бъдат инвестирани в Маришкия басейн, създавайки нови и устойчиви работни места, допълва министърът.

Планът за възстановяване ще бъде внесен в Брюксел този петък.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент